Ρήξη 4ου βαθμού αριστερού νεφρού

Οι τραυματισμοί συμπαγών οργάνων στην παιδική ηλικία, συμπεριλαμβάνουν συνήθως όργανα όπως οι νεφροί, ο σπλήνας, το ήπαρ και το πάγκρεας. Μερικές φορές ανάλογα με την εντόπιση και την ένταση της κάκωσης μπορεί να’ναι και συνδυαστικοί, δηλαδή νεφρός+σπλήνας, νεφρός+ήπαρ,  ήπαρ+πάγκρεας.

Παρουσιάζεται επιτυχής συντηρητική αντιμετώπιση βαρύτατης κάκωσης του αριστερού νεφρού – ρήξη 4ου βαθμού, σε αγόρι ηλικίας 6 ετών, στην κλινική Άγιος Λουκάς, στη Θεσσαλονίκη.

Η άμεση εκτίμηση του παιδιού σε συνδυασμό με την κλινική εμπειρία του θεράποντα ιατρού, θέτουν τη διάγνωση άμεσα με την αξονική τομογραφία κοιλίας-οπισθοπεριτοναϊκού χώρου. Στην περίπτωσή μας, παρατηρήθηκαν 3 ρήξεις στον αριστερό νεφρό, συνέπεια κάκωσης από πτώση σε σταθερό μεταλλικό σημείο, στην αυλή της οικίας του. Οι ρήξεις εντοπίζονταν μια στον άνω πόλο, μια στη μεσότητα που ήταν και η βαρύτερη, με εντόπιση μέχρι τις πύλες του νεφρού και μια στον κάτω πόλο. Αποφασίστηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα, συντηρητική αντιμετώπιση με απόλυτο κλινοστατισμό, συνεχές monitoring, συχνές επαναλαμβανόμενες αιματολογικές εξετάσεις όπως κι εξετάσεις ούρων και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες για τη νεφρική λειτουργία, αλλά και τη γενική κατάσταση του παιδιού.

Οι ανά διήμερο υπερηχογραφικές εξετάσεις σε συνδυασμό με τον προαναφερθέντα εργαστηριακό έλεγχο επιβεβαίωναν την προοδευτική βελτίωση της εικόνας της ρήξης του νεφρού και στην 8η μέρα νοσηλείας, μετά από καινούρια αξονική τομογραφία, διαπιστώθηκε επούλωση της ρήξης, σχεδόν πλήρης ομαλοποίηση των εξετάσεων των ούρων και ο μικρός ασθενής μπόρεσε σε άριστη κατάσταση να λάβει εξιτήριο, με αυστηρές οδηγίες παραμονής στο σπίτι του για τουλάχιστο ακόμα 7 μέρες.

Συμπερασματικά, ακόμα και σοβαρές κακώσεις του νεφρού, μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς συντηρητικά, όταν υπάρχει συνεχής κι επιμελής φροντίδα και κατάλληλος εργαστηριακός έλεγχος.