Η Παιδοχειρουργική ως ειδικότητα ίσως αποτελεί την τελευταία από τις χειρουργικές ειδικότητες που χαρακτηρίζει το γιατρό που την ασκεί ως ένα παλιό γενικό χειρουργό. Τα συστήματα που καλύπτει μπορεί να περιλαμβάνουν νευρικό, μυοσκελετικό, αναπνευστικό, πεπτικό, κυκλοφορικό, ουρογεννητικό και γίνεται αντιληπτό ότι η ευρύτητα καλύπτει όλο το παιδικό σώμα, που μπορεί όμως και αυτό να ποικίλει από το σώμα του πρόωρου νεογνού των 750 γραμμαρίων ως το σώμα του 18χρονου ώριμου εφήβου των 80 κιλών.
Μέσα στη διαφορετικότητα των διαγνώσεων, συνυπάρχουν εκτός από τις συνήθεις περιπτώσεις ρουτίνας, όπως η βουβωνοκήλη, η κρυψορχία, η σκωληκοειδίτιδα, η φίμωση, και καταστάσεις περισσότερο απαιτητικές, όπως ο υποσπαδίας, οι συγγενείς ανωμαλίες των νεογνών σαν τις ορθοπρωκτικές ανωμαλίες ή τις ανωμαλίες διάπλασης του οισοφάγου ή του διαφράγματος, και επίσης σπανιότερα τα ογκολογικά περιστατικά. Τα τελευταία συνήθως συσχετίζονται με το ουρογεννητικό σύστημα, είτε αποτελούν όγκους προερχόμενους από αυτό, όπως το νεφροβλάστωμα, είτε κοντινούς με αυτό, όπως το νευροβλάστωμα ή τα σαρκώματα.
Η παιδοχειρουργική ουρολογία, λοιπόν, με τη σειρά της καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα, από την προγεννητική συμβουλευτική σε γονείς που στο υπερηχογράφημα β’ επιπέδου διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα στο παιδί τους, ως τις διαγνωστικές και θεραπευτικές λύσεις με ουρηθροσκόπηση και κυστεοσκόπηση για την αντιμετώπιση αποφρακτικών ουροπαθειών, καθώς και της κυστε-ουρητηρικής παλινδρόμησης (όταν ούρα από την ουροδόχο κύστη «επιστρέφουν» στο νεφρό μέσω του ουρητήρα, προκαλώντας πολλές φορές ουρολοιμώξεις).
Η προσεκτική μελέτη και οι σύγχρονες ενδοσκοπικές μέθοδοι έχουν επιτρέψει σε μεγάλο βαθμό να μειώσουμε τις «ανοικτές» χειρουργικές τεχνικές, προστατεύοντας κύρια την ουροδόχο κύστη του παιδιού, αλλά και μειώνοντας αφάνταστα την εγχειρητική επιβάρυνση και τη μετεπεμβατική νοσηρότητα. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου η ανοικτή χειρουργική μέθοδος αποτελεί τη μοναδική επιλογή, όπως σε ανατομικές ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών.
Σε συνδυασμό ή όχι με τα παραπάνω προβλήματα, ο παιδοχειρουργός καλείται να αντιμετωπίσει από το απλό θέμα της φίμωσης μέχρι το απαιτητικό τεχνικά θέμα του υποσπαδία (όταν η άκρη της ουρήθρας του αγοριού βρίσκεται χαμηλότερα από το σημείο που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα δυσμορφία/κάμψη αλλά και μελλοντική δυσλειτουργικότητα στη σεξουαλική επαφή). Η θεραπεία είναι ανοικτή χειρουργική με τεχνική ανάλογη της βαρύτητας της κάθε περίπτωσης και συνήθως απαιτεί μια μέρα νοσηλεία (μάλιστα τα παιδιά που φορούν πάνα μπορούν να εξέλθουν της κλινικής την ίδια ημέρα της επέμβασης με οδηγίες για παραμονή στο σπίτι τους και μετεγχειρητική παρακολούθηση).
Στην ομάδα συγγενών ανωμαλιών του ουρογεννητικού συστήματος στα παιδιά ανήκουν και οι ορθοπρωκτικές ανωμαλίες (όπου παρατηρείται μη φυσιολογική διάπλαση του ορθοπρωκτικού σωλήνα). Οι καταστάσεις αυτές, που αποδεικνύονται ιδιαίτερα στρεσογόνες για τους γονείς, μπορούν να αντιμετωπισθούν χειρουργικά με επιτυχία από τη βρεφική ηλικία, συνδυάζοντας την πρέπουσα φροντίδα τόσο του ουροποιητικού συστήματος με τα έξω γεννητικά όργανα όσο και του πεπτικού συστήματος, με την ανακατασκευή του ορθοπρωκτικού σωλήνα και τη δημιουργία πρωκτού στο παιδί. Οι παραπάνω καταστάσεις απαιτούν υπομονή, πολύ καλά στοχευμένη χειρουργική θεραπεία και ανάλογη μετεγχειρητική φροντίδα, που πολλές φορές αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική για τους μικρούς ασθενείς, αλλά και την οικογένειά τους. Δυσκοιλιότητα και προβλήματα στην ούρηση συχνά συνοδεύουν τέτοια περιστατικά και οφείλουμε να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στην αντιμετώπισή τους.
Η νυκτερινή ενούρηση ή η ακράτεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε συνδυασμό ή μη προβλημάτων δυσκοιλιότητας καλύπτουν ένα ακόμα κεφάλαιο της θεραπευτικής φαρέτρας. Τα προβλήματα ελέγχου των σφιγκτήρων μπορεί να υποκρύπτουν παθολογικά αίτια που να χρειάζονται λεπτομερή έλεγχο, από το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό του παιδιού ως τις λεπτομερείς απεικονιστικές εξετάσεις, που μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες και από το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό στην Κλινική.
Αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό είναι που επιτρέπει και τη συνολική προσέγγιση ακόμα δυσκολότερων περιστατικών, όπως τα παιδο-ογκολογικά. Η ομαδική προσπάθεια αντανακλά στο προσδοκώμενο θετικό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από τη θεραπεία του παιδιού που πάσχει από καρκίνο και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μακροχρόνια επιτυχής έκβαση μπορεί να αγγίξει, σε αντίθεση με τους ενήλικες, ποσοστά του 90-95%.
Η παιδοχειρουργική μας ομάδα μπορεί ακόμα να καλύψει την ανάγκη για τοποθέτηση κεντρικών φλεβικών καθετήρων σε οποιαδήποτε ηλικία, από τα λιποβαρή πρόωρα νεογνά που πολλές φορές τους χρειάζονται για λόγους σίτισης ή φαρμακευτικής αγωγής, μέχρι τα παιδο-ογκολογικά περιστατικά όπου και είναι απαιτητό εξάρτημα της χημειοθεραπείας τους.
Η υψηλού επιπέδου και με αίσθημα ευθύνης εξατομικευμένη φροντίδα του μικρού ασθενούς, ανεξάρτητα από το χειρουργικό του πρόβλημα είναι αυτή που μας ξεχωρίζει στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ». Η φροντίδα που θα λάβει το παιδί, από την αρχή έως το πέρας όχι μόνο της νοσηλείας του, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της μετεγχειρητικής του παρακολούθησης, θα είναι προσωποποιημένη και στα υψηλότερα επίπεδα. Η επιστημονική κατάρτιση κι εμπειρία της ιατρικής όπως και της νοσηλευτικής ομάδας, καθώς και η πλήρης υλικοτεχνική υποδομή που μας παρέχεται, μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε με χαμόγελο και πάντα δίπλα σας τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν τα παιδιά όλου του κόσμου.